Under december månad har Armémuseum på Östermalm i Stockholm fri entré, guidning i utställningen om krigsmat ingår (börjar kl 13 varje dag, rekommenderas varmt!). Tillsammans med en god vän strosade jag dit och fick mig en suverän lektion i det där ämnet man gärna glömmer -kost. Guiden var suverän, och jag var nog inte ensam om att få upp ögonen för hur just maten påverkade hela strategitänkandet och krigföringen. Jag är en av de som, trött på allt prat om viktiga kungar, platser och vapen etc. poängterat vikten (och kostnaden) av textil och skodon, men även jag hade tills nu helt glömt maten. Det var en hisnande upplevelse att få lära sig om mängden mat som krävdes för att föda en arme varje dag, för att inte tala om hur man bar sig åt för att tillaga den. Och som alltid njöt jag av att få ta del av guidens egna favoritsaker och anekdoter. Mer sånt! Måtte alla guider alltid våga berätta om sina personliga favoriter!
I matutställningen fanns ävenen hög med recept man fick ta med sig om man ville, och självfallet tog jag med ett hem. Om inte annat så för det onödiga vetandets skull.
Krigsgryta (1635) ca 25 000 port.
3 750 kg nötkött
12 500 kg rågbröd
7 500 liter gryn av valfri sort
175 kg salt
375 kg smör
75 000 liter öl
Gör så här
1. Leta reda på närmsta by och beslagta alla nötkreatur och allt spannmål. Om lokalbefolkningen gör motstånd eller krånglar, bränn ned hela byn.
2. Slakta och ta ur ca 20 oxar. Stycka uppköttet.
3. Mura upp fältbakugnar och baka rågskorpor.
4. Bemästra alla bryggerier i trakten. Beslagta allt öl.
5. Gräv ca 2 000 meter kokgrop
6. Tänd eld i kokgroparna och värm vatten i 15-liters kokkittel (du behöver ca 1 500 st)
7. Koka allt nötkött, gryn och salt. Låt koka länge
8. Servera köttgrytan tillsammans med rågskorpa och öl. Om inte öl finns kan du i absoluta nödfall dricka vatten. Men se till att koka vattnet först och tillsätt en kanna brännvin till varje tunna vatten.
Nästa dag: Börja om från punkt 1.
Armemuseum är som alltid väl värd ett besök, basutställningen kan man gå igenom hur många gånger som helst (framför allt med tanke på att många av uniformerna från uniformsutställningen placerats däri. Hurra!).
Lämna en kommentar